Het DoorHetLint-festival is door z’n weidsheid, unieke karakter en creatieve beleving van de omgeving, een uniek tweedaags fietsfestival door het lintdorp Wormer.

Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli 2017 zullen 28 deelnemers een of meerdere keren acte de présence geven. Onder hen Werktuig, PPG, Vespucci, Nathalie Prins en Wiltgroei. De Bijlmer Steelband verzorgt op vrijdagavond 30 juni een swingende slotact op het festivalterrein voor Bar Groos.

De kracht van DoorHetLint ligt bij het verhaal van verschillende locaties in en om het dorp Wormer. Aan de deelnemers is gevraagd om zich te laten inspireren door de geschiedenis, het erfgoed en omgeving van het Wormerse landschap. Op deze manier worden de bijzondere, soms verborgen verhalen die het dorp kent, nieuw leven in geblazen en doorverteld.

Deelnemers van DoorHetLint laten zich door de locatie inspireren en presenteren hun verhaal in een performance, kunstwerk, theater, muziekstuk of een andere kunstvorm. De deelnemers dompelen het publiek onder in het verhaal dat zij hebben ontdekt.

In navolging van het succes in 2015, wordt deze zomer de tweede editie van dit locale festival gehouden. Tijdens dit fietsfestival staan theater, dans, muziek en (beeldende) kunst centraal. De locaties voor de performances variëren van o.a. een boerenschuur tot een molen, een achtertuin, een kerk en een eilandje in natuurgebied het Zwet.

 

Beeldende kunst

WerkTuig is het werktuig van een Zaans netwerk van kunstenaars, creatievelingen en vrijbuiters. Het zijn bouwers, dat vooral. Het liefst dingen die niet kunnen.

PPG

Theatergroep PPG Paletkwartet bestaat sinds 1992. De groep zorgt voor mooie, eigentijdse, maar ook eigenzinnige voorstellingen binnen Wormer en Zaanstad. Bekend van de succesvoorstelling ‘Gat van Wormer’ uit 2009 op het weiland achter de voormalige burgemeesterswoning aan de Dorpsstraat.

Vespucci Strijkkwartet

De vier muzikanten treden sinds 2009 op onder de naam Vespucci. In 2014 brachten zij hun eerste CD ‘Debut’ uit met werken van Mozart en Dvorak. In 2015 traden zij op bij de opening van de nieuwe vleugel van het van Gogh-museum in het bijzijn van prinses Beatrix. In 2016 speelden zij in een overvol openluchttheater tijdens het Down the Rabbit Festival.

 

Nathalie Prins en Hanneke Kruijver

Textielkunstenares Nathalie van Duin en fotografe Hanneke Kruijver hebben voor DoorHetLint een gezamenlijk project gemaakt. De door Hanneke gemaakte fotografische beelden zijn in textiel vertaald door Nathalie. De foto’s geven details weer uit de omgeving welke daarna zijn omgezet in textiel. Verschillende technieken en materialen worden hierbij gebruikt.

Normaal gesproken maakt Nathalie draagbare kunst waarmee ze in 2016 de hoofdprijs heeft gewonnen tijdens de Wearable Art Awards Holland. Zij laat zien dat textiel niet altijd draagbaar hoeft te zijn.

Wiltgroei

Wiltgroei is een jonge toneelgroep uit Zaandam, bestaande uit de nog tieners Iris Oosterhoorn, Pien Louw en Geert van Bemmelen. Sinds juni 2016 maakt Wiltgroei toneel gebaseerd op een afwisseling van poëtische teksten, absurditeiten en nieuwe inzichten op alledaagsheden.