DoorHetLint-Festival biedt kunstenaars een podium om talent in een bijzondere omgeving te laten zien, en zich te laten inspireren door de locaties en geschiedenis van het dorp en haar bewoners. Dit tweedaags fiets-festival dat op 30 juni en 1 juli zal plaatsvinden gunt de bezoeker een nieuwe blik op het Wormerse landschap. In de aanloop naar het festival proberen we ieder genre uit te lichten. In dit artikel een podium voor: Toneel.

Op verschillende locaties zullen tijdens DoorHetLint diverse artiesten en theatergroepen een verhaal vertellen dat zich (mogelijk) afspeelt in het Wormerse landschap. De stukken gaan over eigentijdse alledaagsheden, de onzekerheid van zelfontplooiing en het ontdekken van (on)zichtbare grenzen die het leven in grove banen leidt. Soms met een dikke knipoog naar het verleden.

In een landschap van weilanden (Schuur van der Well) en water (Het Hemeltje) zullen Anouk van der Laan en Wiltgroei het publiek meenemen in een draaikolk van vragen en moeilijke keuzes. Het publiek wordt blootgelegd aan onzekerheden die we gedurende het leven als een jongvolwassene ervaren. Ze zetten het publiek aan het denken over de wereld om ons heen.

Ondertussen wordt bij Molen de Koker, in een knus gezelschap, hardop gemijmerd over Liselotte: kunnen we haar laten gaan? Ronald Brandt zal de moeilijkheid van loslaten laten zien en horen in een monoloog. Aan de Badhuisstraat gaat het er heel anders aan toe. Tijdens dit ‘huiskamertheater’ zullen Cisca de Wit en Chris Boots een bijzonder verhaal vertellen over de alledaagse sores en verhalen die de keukentafel over gaan. Beiden met humor, en wonderbaarlijke herkenbaarheid.

Wat ook herkenbaar is, zijn de verhalen die verteld worden door PPG Palet Kwartet (in het Moriaanshoofd), Ladies in Blue (in De Kaasfabriek) en TrOeP (in Mercurius). Hoewel de stukken qua verhaal en setting totaal van elkaar verschillen, spelen in deze drie stukken de verhouding met onze naasten een hoofdrol. Of er nu sprake is van professionele, collegiale of vriendschappelijke relaties, onze emotionele gesteldheid wordt beïnvloed door verschillende sociale dynamieken. In deze drie voorstellingen laten de gezelschappen zien hoe eigenbelang, leugens, en jaloezie tot uitbarsting komen met alle gevolgen van dien.

DoorHetLint verwelkomt ook dit jaar weer nieuw jong talent! Twee toneelgroepen zullen tijdens het festival jongeren de kans geven om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. Theatermijn geeft jong Zaans talent een podium in Mercurius, en TG Eenhoorn geeft hun publiek een rijke ervaring rondom hun kernthema’s empowerment en verbinding in De Huiskamer.

Bekijk hier het programma en kom meer te weten over de andere deelnemers!